Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Μυθιστόρημα: Τα Βραβεία στη Γαλλία



Λαμπρινή Κουζέλη


Ανακοινώθηκαν τα γαλλικά βραβεία Γκονκούρ και Ρενοντό για το μυθιστόρημα

Απονέμονται στον Αλεξίς Ζενί και στον Εμανουέλ Καρέρ


ΤΟ ΒΗΜΑ, 2 Νοέμβρη 2011



Στον πρωτοεμφανιζόμενο Αλεξίς Ζενί και στο πολυσέλιδο μυθιστόρημά του «L'art français de la guerre» (Gallimard, 2011) [Η τέχνη του πολέμου α λα γαλλικά] απένειμε η Ακαδημία Γκονκούρ το περίβλεπτο γαλλικό βραβείο μυθιστορήματος για το 2011.

Γεννημένος στη Λυόν, ο 48χρονος Αλεξίς Ζενί, άγνωστος έως πρότινος στη λογοτεχνική σκηνή της Γαλλίας, εργάζεται ως καθηγητής βιολογίας σε λύκειο της πόλης και χαρακτηρίζει τον εαυτό του «συγγραφέα του Σαββατοκύριακου». Δηλώνει φανατικός αναγνώστης των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, έχει πρότυπό του τον γάλλο συγγραφέα Πασκάλ Κινιάρ και συμμερίζεται την άποψή του ότι στη λογοτεχνία όλοι οι εκφραστικοί τρόποι είναι αποδεκτοί και κανένας δεν είναι ξεπερασμένος, «αρκεί να δονείται η φράση».

Γράφοντας μόνο στον ελεύθερο χρόνο του, ο Ζενί τελείωσε το 640 σελίδων μυθιστόρημά του σε πέντε χρόνια και το έστειλε αποκλειστικά στις εκδόσεις Gallimard. Η απόφαση του οίκου για την έκδοση του βιβλίου ήταν άμεση. Η κριτική το υποδέχθηκε με ενθουσιασμό, το χαρακτήρισε αριστούργημα και το «L'art français de la guerre» βρέθηκε στις λίστες με τις υποψηφιότητες για τα περισσότερα λογοτεχνικά βραβεία, το Renaudot, το Femina, το Médicis και το Interallié.


Αντίστοιχη ήταν και η τύχη του στα βιβλιοπωλεία. Από τα 60.000 αντίτυπα που τυπώθηκαν έχουν ήδη πωληθεί τα 56.000.


Δεν σκοπεύει να αφήσει την εργασία του για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή και εύχεται να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα από τη μεγάλη τιμή που του έγινε, δήλωσε χαρούμενος ο συγγραφέας μετά την ανακοίνωση του βραβείου. Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρός χαρακτήρας για να το καταφέρει, καθώς το βραβείο τον τοποθετεί στο επίκεντρο μεγάλης δημοσιότητας, ενώ οι πωλήσεις μετά τη βράβευση αναμένεται να φθάσουν τις 400.000 αντίτυπα.

Το μυθιστόρημα, το οποίο ακολουθεί τη φόρμα του περιπετειώδους μυθιστορήματος του 19ου αιώνα, αφηγείται τη συνάντηση δυο ανδρών, ενός στρατιώτη που κατέληξε ζωγράφος και του αφηγητή, με φόντο τα γεγονότα της αποαποικιοποίησης της Ινδοκίνας και της Αλγερίας και διατρέχει 50 χρόνια γαλλικής Ιστορίας. «Εκφράζει τον προβληματισμό μου για το πώς μεταδίδεται η μνήμη, για τη ροή του χρόνου», έλεγε ο συγγραφέας σε συνέντευξή του στη γαλλική «Μοnde» τον περασμένο Αύγουστο.

Το κείμενο, γερά τεκμηριωμένο σε ντοκουμέντα, μαρτυρίες στρατιωτών, δοκίμια, λογοτεχνικά κείμενα αλλά και στην επίσημη Ιστορία, ξεκίνησε ως προσωπική έρευνα του Ζενί για τις ελβετο-γερμανικές ρίζες του. Το εγχείρημα έλαβε, πέντε χρόνια αργότερα, τη μορφή ενός επικού μυθιστορήματος που σχηματίστηκε σταδιακά και στο οποίο, όπως εξηγεί ο συγγραφέας, βρήκαν τη θέση τους και γεγονότα της σύγχρονης πραγματικότητας της βίας και του πολέμου.

Το βραβείο Ρενοντό -το βραβείο-«απόγονος» του Γκονκούρ, το οποίο γεννήθηκε το 1926 κατά την αναμονή των αποτελεσμάτων του Γκονκούρ και ανακοινώνεται κατά παράδοση με το Γκονκούρ- έλαβε ο γνωστός και βρεβευμένος συγγραφέας τού «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2009)
Εμανουέλ Καρέρ για το μυθιστόρημά του «Limonov» (POL, 2011) [Ο Λιμονόφ].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου