Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Έκφραση μέσα από την τέχνη !



γράφει η Μάγδα Βαρβούζου





Ποιος μπορεί να αντισταθεί απέναντι στο μεγαλείο , στην τέρψη και την ηδονή που προκαλεί η μουσική ? Μια από της εκφραστικότερες μορφές τέχνης που δημιούργησε ποτέ ο ανθρώπινος νους . Μέσα από τους στίχους και τη μελωδία καταφέραμε να περιγράψουμε όσα δεν μπορούμε να πούμε με λόγια . Μέσα από τη μουσική επιτυγχάνεται η έκφραση της ψυχής η απελευθέρωση του πνεύματος που μας οδηγεί στην απόλυτη ηρεμία ή έξαψη. Μια τέχνη με αληθινή ψυχή πορεία ζωής και συνεχή εξέλιξη όπως και η γλώσσα. Όσο για την ερώτηση "τι είναι τελικά μουσική ?" δεν έχει δοθεί ακόμα σαφής ερμηνεία, αφού υπάρχει πληθώρα απαντήσεων, όμως καμία δεν ερμηνεύει το φαινόμενο της εν λόγω τέχνης. Άλλωστε πότε στην τέχνη δεν είχαμε κάτι απόλυτο. Η τέχνη είναι προσωπική ή συλλογική δημιουργία. Ο κάθε άνθρωπος εκλαμβάνει κάθε ερέθισμα διαφορετικά προσαρμόζοντάς το στο δικό του χαρακτήρα. Δίνοντας έτσι διαφορετική αξία σύμφωνα με τα προσωπικά του βιώματα σε κάθε δημιουργία.

Ξεδιπλώνοντας τη φαντασία και βγαίνοντας εκτός των ορίων της λογικής καταφέραμε να εκφράσουμε μια διαφορετική άποψη απέναντι σε καθετί που μας περιτριγυρίζει. Η μουσική αγγίζει τον άνθρωπο από τα πρώτα στάδια της ζωής του ξεπερνά κάθε αντίσταση που προβάλει η διανόηση ή η λογική. Οδηγώντας μας σε χαλάρωση (μυϊκή υποτονία ). Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο ρόλος της μουσικής αλλάζει αφού αποκτά θεραπευτικό χαρακτήρα. Κάθε άτομο όμως αντιδρά ίσως διαφορετικά από κάποιο άλλο άτομο κατά την ακρόαση ενός κομματιού. Για το ίδιο μουσικό κομμάτι στην ίδια ερμηνεία οι τρόποι αντίδρασης είναι πολλοί και ποικίλοι. Οι συγκινησιακές απαντήσεις κάθε ανθρώπου είναι η συνισταμένη διαφόρων παραγόντων. 



Η μουσική, ως έκφραση της πολύπλευρης και αντιφατικής ανθρώπινης ιδιοσυγρασίας, είναι χωρισμένη σε πάρα πολλά είδη. Το καθένα από αυτά με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το δικό του τρόπο έκφρασης που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Πάντα ο άνθρωπος είχε την τάση να αισθάνεται διαφορετικός, πρωτοπόρος τονίζοντας έτσι την προσωπικότητα του. Κατ' αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν είδη μουσικής όπως η rock κ.ά.

Rock


Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 εμφανίζονται τα πρώτα μουσικά συγκροτήματα της rock , στην Αμερική. Το 1960 το μουσικό κίνημα της rock φτάνει στην Αγγλία όπου δημιουργείτε το garage rock. Οι πρόβες και οι ηχογραφήσεις επιλέγονταν να γίνονται στα garage των σπιτιών των μελών της μπάντας. Την ίδια δεκαετία κάνουν την εμφάνιση τους οι beatles, οι rolling stones και πολλοί άλλοι. Από τα μέσα του 1960 η rock χρησιμοποιείται ως υποκουλτούρα. Τα τραγούδια απέκτησαν ισχυρότερο στίχο με κοινωνικά προσδιοριστικά μηνύματα πράγμα που τα έκανε αρεστά. Έρχονται στο προσκήνιο τραγούδια διαμαρτυρίας όπως του Bob Dylan (blowing in the wind) 




ή των pink floyd (the wall) 



που αλλάζουν ριζικά το χαρακτήρα της rock.



Punk

Η punk rock αντιπροσώπευε ένα κίνημα ενάντια στις ακριβές παραγωγές και στην εμπορευματοποίηση των δίσκων. Η μουσική παιδεία δεν ήταν υποχρεωτική. Ιδεολογικά ο στόχος ήταν η απόρριψη κάθε κατεστημένου και η κατάρριψη του μύθου των χίπης. Το Punk rock έγινε δημοφιλές από μπάντες όπως οι ramones και οι sex pistoles.




Heavy metal

Εξέλιξη της rock αποτελεί η heavy metal βέβαια είναι είδος με πολύ ποιο βαρύ ρυθμό με επιρροές από το bluz rock . Προσελκύει το ενδιαφέρων ακόμα και σήμερα αφού δεν είναι λίγα τα συγκροτήματα που έκαναν επιτυχία όπως οι black sabbath , οι led zeppelin και οι deep purple.. http://youtu.be/i_4GVm9adaU http://youtu.be/sfR_HWMzgyc


Rap

Η  ραπ αφροαμερικανικό είδος που άνθησε στα τέλη του 1970. Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους ( ρίμες). Αποτελεί ένα από τα τέσσερα στοιχεία που συνθέτουν το hip hop. Το hip hop αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αμερικής όπου κυριαρχούσε η φτώχεια και η ανεργία . Τα τέσσερα στοιχεία που το αποτελούν είναι τα εξής : Ραπ , break dance , Djing , Graffiti http://youtu.be/cDMhlvbOFaM 
Το ελληνικό hip hop κάνει την έμφαση του το 1987 με το συγκρότημα FF.C αργότερα εμφανίζονται οι active member και οι terror X crew . To 1997 εμφανίζεται για πρώτη φορά το battle rap στην Ελλάδα από συγκρότημα Ζωντανοί Νεκροί . Ενώ οι active member παινούν στην ιστορία δημιουργώντας ένα ξεχωριστό είδος της hip hop το low Bap .






Φτάνοντας στο τέλος ενός πολύ μικρού μουσικού ταξιδιού, καταλήγουμε πως τίποτα τελικά δεν είναι απόλυτο. Ο καθένας από εμάς έχει το δικό του τρόπο έκφρασης και αντίδρασης σε κάθε μουσικό ερέθισμα . Κι αν μερικοί εκφράζονται μέσα από τους στοίχους πολλοί είναι αυτοί που συγκλονίζονται από το ρυθμό και τη μελωδία. Διασκεδάστε λοιπόν, φτάνει μονάχα να μην παρασύρεστε από  χαμηλής ποιοτικής αξίας μουσικά ακούσματα, πέφτοντας θύματα μιας προπαγάνδας που στόχο έχει την πνευματική μας υπονόμευση και όχι την άνθηση .   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου