Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Προτάσεις βιβλίων - Ρεμπώ

Arthur Rimbaud 1871

Ο μεγάλος Γάλλος ποιητής Αρθρούρος Ρεμπώ θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του συμβολισμού, με σημαντική επίδραση στη μοντέρνα ποίηση, παρά το γεγονός πως εγκατέλειψε οριστικά τη λογοτεχνία στην ηλικία των 20 ετών.
Το έργο και η ζωή του Ρεμπώ επηρέασαν κατά τρόπο εντυπωσιακό συγγραφείς, μουσικούς και καλλιτέχνες που είδαν τη ζωή του ως αναπόσπαστο μέρος του έργου: τον Πάμπλο Πικάσσο, τον Αντρέ Μπρετόν, τον Ζαν Κοκτώ, τον Άλλεν Γκίνσμπεργκ, τον Μπομπ Ντύλαν και τον Τζιμ Μόρρισον, για τον οποίο έχει ειπωθεί ότι δεν πέθανε, αλλά ακολούθησε τα βήματα του Ρεμπώ στην Αιθιοπία.


Εκλάμψεις (μετάφραση: Στρατής Πασχάλης)

Ένας κώδικας γλώσσας όπου η μαεστρία κρύφτηκε μέσα σε μια θαυματουργική "αδεξιότητα", κι όπου η "παιδικότητα" συγχωνεύτηκε με την πιο βαθιά ενόραση, ο ρεαλισμός με την ουτοπία, η ύλη με τ' όνειρο, η μελαγχολία με την άγρια χαρά, η ηθική και η λογική έχασαν όλα τα ερείσματά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κέρδισαν έδαφος η ανηθικότητα και το παράλογο.









Ρεμπώ - Graham Robb (βιογραφία)

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ήταν σαφές ότι ο Ρεμπώ ήταν ένα ασυνήθιστο παιδί. Η παραβατικότητά του ως μαθητή έθεσε το πρότυπο της συμπεριφοράς που θα χαρακτήριζε την υπόλοιπη ζωή του: υπονόμευση όποιας καινούριας ταυτότητας υιοθετούσε και ανατροπή καθετί σταθερού γύρω του. Κατά τον ίδιο τρόπο, η εργασία του Graham Robb υπερβαίνει τα όρια της αιώνιας εφηβείας, όπου οι φαντασιώσεις μας έχουν τοποθετήσει τον Ρεμπώ, και αναδεικνύει το εύρος και την έκταση των μετασχηματισμών της ζωής του. Ο Robb ακολουθεί την πορεία του από το Παρίσι και το Λονδίνο -την εκ νέου επινόηση της ποίησης και τη βίαιη ερωτική σχέση του με τον Πωλ Βερλαίν- στην Αφρική, αποδεικνύοντας σε ένα συνεκτικό και στέρεο πλαίσιο τις διευθυντικές και επιχειρηματικές ικανότητες του Ρεμπώ.

Απόσπασμα από το ποίημα εκποίηση

Πηγές: από τα παραπάνω δυο βιβλία
            tvxs
            biblionet
            wikipedia




1 σχόλιο:

  1. Το Ρεμπώ, Γιάννη, τον διεκδίκησαν όλα τα λογοτεχνικά κινήματα, όχι μόνο ο συμβολισμός. Ήταν μια φωνή πρωτοποριακή και καινοτόμα που τα είπε όλα πολύ νωρίς, όπως σωστά σημειώνεις... Με το Ρεμπώ ξεκινάει η μοντέρνα ποίηση, μαζί βέβαια με το Μπωντλέρ, το Βερλαίν κ.ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή